21. December 2023 miechristoffersen

København har manglet en håndværkerfestival

Det er ikke mindre end et imponerende program, som Building Green netop har lanceret til deres helt nye festival HÅNDVÆRK, der finder sted den 24. og 25. januar. Festivalen byder både på underholdning i særklasse, et imponerende sceneprogram og lærerige aktiviteter på ’gulvet’ ud over det sædvanlige. Festivalen samler alt hvad håndværkere har brug for på ét sted, og det er ikke set lignende før.

Formålet med den nye festival er at hylde de hænder, der knokler i byggeriet hver dag. Ifølge Building Green fortjener de et forum, hvor de kan have to fede dage med både læring og underholdning. Det har de forsøgt at tage højde for i det netop lancerede program, hvor de sætter fokus på vigtige emner som bæredygtighed, diversitet, materialer og sundhed og krydrer det med sjov og praktisk viden. Det handler om at inspirere og netværke og få noget ny viden med hjem på en underholdende måde. De er gået legende til opgaven, så det ikke ligner andet på markedet.

Der bliver noget for enhver smag i Lokomotivværkstedet. Der er både standup med komikere som Anders Nielsen, Christian Fuhlendorff og Victor Lander. Plakaten rummer også Poul Nyrup Rasmussen, Mette Murer, Frank Erichsen fra Kastaniegaarden, journalist og forfatter Signe Wenneberg, influencer og tømrer Casper Kjerumgaard, dommer i Nybyggerne Önder Yazar og mange flere. Derudover kan håndværkerne blandt andet være med i politiske debatter, power tools race, arbejdende værksteder, prøve nye materialer og byggemetoder og få viden om bygningsreglementet, rådgivning og ikke mindst gode tilbud.

Det er vigtigt med ny viden

Ifølge Mads Okking, der er udviklingskonsulent hos Dansk Håndværk, er det vigtigt for håndværkere at være nysgerrige og videnssøgende for konstant at forny og forbedre deres færdigheder. Det er også vigtigt at holde sig ajour med de nyeste teknikker og materialer for at sikre, at arbejdet ikke kun er af høj kvalitet, men også bæredygtigt og relevant i en skiftende verden. Og derfor bakker Dansk Håndværk op om festivalen:

– HÅNDVÆRK-festivalen er et fantastisk forum, hvor vi kan udveksle ideer, lære af hinanden og finde inspiration. Det er et sted, hvor tradition møder innovation, og hvor vi kan opdage nye tilgange til vores håndværk. Festivalen kan spille en central rolle i at omstille branchen ved at fremhæve vigtigheden af livslang læring, vigtigheden af kompetenceløft og ved at skabe et fællesskab, der støtter og opmuntrer til grøn omstilling, fortæller Mads Okking.

Der skal også være plads til sjov

Building Green har allieret sig med tømrer og komiker Anders Nielsen som en af HÅNDVÆRKs frontpersoner. Der skal nemlig også være plads til humor, og for Anders Nielsen er humor en mere spiselig måde at bearbejde absurditeter og hykleri på. Han tror på, at man med lidt provokation og prikken kan være med til at skabe større opmærksomhed på forskellige problemstillinger – og derefter handle på dem.

– Byggebranchen er på mange måde en gammeldags branche, hvor devisen i mange år har været ”sådan har vi altid gjort”. På flere områder trænger branchen til en opdatering – især med tanke på den nye generation, der banker på døren. Der er nok at tage fat på, hvad angår diversitet, arbejdsmiljø og bæredygtighed. Programmet er vanvittig stærkt og ambitiøst, så jeg er enorm stolt over selv at være på plakaten. Jeg er allerede blevet inviteret ned til standen, hvor ”Lærlinge for Bæredygtighed” holder til, men jeg SKAL nå hele vejen rundt. Det bæredygtige projekt Havnens Hænder faciliterer, synes jeg, er enormt spændende, og så er det altid hyggeligt at svinge forbi Boss Ladies til en god snak. Der er ikke ÈT punkt på plakaten, jeg ikke vil opleve, fortæller Anders Nielsen.

Foto: Lasse Lagoni

Anders Nielsen vil være til stede på festivalen og give et standupshow for alle de besøgende, og han håber, han kan være med til at tiltrække en masse om de vigtige problemstillinger.

– Og selvfølgelig håber jeg, at håndværkerne vil bakke op om festivalen. Ikke mindst for selv at blive opdateret på branchen, men også så HÅNDVÆRKs første år bliver så stor en succes, at vi er nødt til at gentage det de næste mange år. København har manglet en håndværkerfestival, lyder det afsluttende fra Anders Nielsen.

Se hele festivalprogrammet her