5. December 2023 lineolsen

Der skal mere bæredygtighed og diversitet i fremtidens håndværkerbranche

Håndværkerbranchen står overfor en stor udvikling de kommende år. Der skal mere bæredygtighed ind i både branchen og uddannelserne, mere viden om for eksempel biobaserede materialer, mere fokus på diversitet og flere kvinder for at sikre de mange hænder, der vil mangle i fremtiden. Derfor har Building Green lanceret en helt ny festival HÅNDVÆRK, der skal være med til at hylde og fremtidssikre branchen.

Byggeriet står over for en række udfordringer de kommende år med færre hænder og øgede krav til bæredygtighed, genbrug, indeklima og meget mere, og det kræver, at der kommer ny viden til håndværkerne. Der er allerede gode takter på vej. For eksempel er der afholdt den første grønne svendeprøve som et pilotprojekt på tømreruddannelsen på NEXT Uddannelse København. Men det er helt afgørende, at branchen står sammen om at bringe viden og inspiration frem i lyset, lyder det fra Building Green. De er gået sammen med en lang række store aktører om en ny festival HÅNDVÆRK, der finder sted i København den 24. og 25. januar 2024, og som vil sætte fremtidens håndværkerbranche i fokus.

Biobaserede materialer er fremtiden

Når vi ser ind i fremtidens håndværkerbranche, er der ingen tvivl om at biobaserede og alternative materialer bliver vigtige som en del af den grønne omstilling. Men det kræver, at håndværkerne sætter sig ind i materialerne og lærer at bygge med dem. Ifølge Morten Gisselbæk, der er projektudvikler i Videncenter for Håndværk – Bæredygtighed, tager det lang tid at lære de nye materialer at kende, og derfor kan det kun gå for langsomt for håndværkerne med at få de biobaserede materialer i hænderne og gøre sig erfaringer.

– Det er vigtigt, at man som håndværker forstår byggematerialers egenskaber og hvorfor de reagerer som de gør. Naturmaterialer er organiske og kan naturligt håndtere fugt. I de sidste 5-6 år har det mest været rådgivere, arkitekter og ejendomsbranchen, der har nørdet grønne løsninger, men nu er tiden kommet til at de udførende, altså håndværkeren og entreprenørerne, skal løftes og have udvidet deres værktøjskasse med mere bæredygtige materialer og byggemetoder. Derfor er HÅNDVÆRK et MEGET vigtigt samlingssted, hvor nysgerrige kan mødes og afprøve nye materialer og løsninger, fortæller Morten Gisselbæk fra Videncenter for Håndværk – Bæredygtighed, der er partner på festivalen og også står for to aktivitetsområder med fokus på læring om materialer.

Der skal flere hænder og mere diversitet til

En af de store udfordringer for branchen er manglende hænder, og som det ser ud nu, vil der mangle endnu flere håndværkere i fremtiden. Så for at fremtidssikre branchen skal vi have flere unge til at vælge håndværksfag, og der er brug for alle – også kvinder. Derfor er det vigtigt også at sætte fokus på diversitet i branchen. Mette Schak Dahlmann, der også er kendt som Mette Murer, er en vigtig stemme, når det handler om diversitet i håndværkerfagene. Hun bakker op om festivalen og er enig i at fremtidens branche har mere diversitet og flere kvinder:

– Diversitetssnakken er vigtig, fordi vi i dag har en branche og en kultur, hvor det ikke altid er fedt at være kvinde. Hvis vi skal have flere kvinder, er vi nødt til at tale om kulturen i branchen og om de fysiske forhold, som ofte ikke passer til kvinder. Der skal for eksempel også laves værnemidler og arbejdstøj til kvinder, så knæpuderne ikke sidder på skinnebenet. Håndens arbejde er jo ikke kønsbaseret, hænderne udfører det samme stykke arbejde, og i fremtiden håber jeg på en branche i balance, hvor vi kan fokusere på faglighed og ikke køn. Jeg håber, at rigtig mange håndværkere vil tage sig tid til at deltage på festivalen, så vi kan mødes og tale om det vi alle til fælles – nemlig vores håndværk.

HÅNDVÆRK er en gratis festival, der samler de udførende i byggebranchen om det gode og grønne håndværk. Sammen med en lang række partnere fra branchen vil Building Green sørge for to underholdende og lærerige dage. Der vil være politiske debatter, standup, arbejdende værksteder, konkurrencer, en stor udstilling og meget andet.

Om HÅNDVÆRK

HÅNDVÆRK er skabt af teamet bag Building Green, der har udviklet events og konferencer til byggebranchen siden 2011. De står blandt andet bag Danmarks største bæredygtighedsevents for byggeri og arkitektur; Building Green København og Building Green Aarhus, der hvert år samler mere end 10.000 fagfolk. Building Green er toneangivende inden for bæredygtighed i byggeriet og har formået at samle byggebranchen om de vigtige debatter og vidensdeling i mere end 12 år. Efterspørgslen efter at få mere fokus på den udførende del af byggeriet er stor, og derfor har Building Green nu lavet et nyt initiativ udelukkende med fokus på håndværkere og de udførende i byggeriet.

  • HÅNDVÆRK bliver afholdt den 24. og 25. januar i Lokomotivværkstedet, Otto Busses vej 5A, 2450 København SV
  • Mere information og gratis tilmelding: https://xn--hndvrk-iual.eu/

Partnerliste

HÅNDVÆRK er støttet og bakket op af følgende partnere: STARK, Carl Ras, Havnens Hænder, Genbyg, DI Byggeri, Byggeriets Uddannelser, Boss Ladies, Boligfonden Kuben, Byggeriets Samfundsansvar, NEXT, DI, Dansk Håndværk, Træfagenes Byggeuddannelse, DI Byggeri Træsektionen, Foreningen Lærlinge for Bæredygtighed, Træinformation, BAT Kartellet, Videnscenter for Håndværk, Design & Arkitektur, Værdibyg, SkillsDenmark, Videncenter for Håndværk – Bæredygtighed, VIGOT, GSV, Rådet for Bæredygtigt Byggeri, XL Byg, Ekstra Bladet og Teknologisk Institut.