29. January 2024 malene

Det gode håndværk blev i den grad hyldet på den første udgave af HÅNDVÆRK

For allerførste gang inviterede Building Green i denne uge til den nye fagfestival HÅNDVÆRK, og festivalen var en stor succes hele vejen rundt. Der var fuld fart på, og knapt 4100 havde fundet vej til Lokomotivværkstedet for at være med til at hylde det gode håndværk og sætte fokus på den grønne omstilling.

Allerede inden dørene åbnede til HÅNDVÆRK, stod forventningsfulde håndværkere i kø for at komme ind og være med i festlighederne. På grund af den konstante summen fra værktøj og maskiner var der ingen tvivl om at håndværk var omdrejningspunktet. Den røde tråd gennem de to dage var den grønne omstilling og det gode håndværk, og det var der mange, der gerne ville være blive klogere på, samtidig med at de ville have det sjovt. De to dage bød nemlig både på debatter og oplæg på scenerne, arbejdende værksteder, en bro der blev bygget, udveksling af viden om materialer og byggemetoder og en masse sjov i form af konkurrencer, kapløb med ombyggede power tools og standup.

Håndværkerne og de udførende fortjener at blive hyldet og have en festival kun for dem, lyder det fra Building Green, der er meget tilfredse med afholdelsen af festivalen, som de helt sikkert gentager til næste år:

– Det er gået over al forventning, og vi havde kun turde håbe på det halve af de besøgende, der har været. Vi har virkelig kæmpet for at gøre det til en succes og for at hylde de kloge hænder. Det fortjener de helt sikkert. Vi er simpelthen så stolte og glade for den store opbakning, vi har fået i branchen. Det har ikke været nemt hele vejen igennem, og vi har prøvet en masse forskellige ting af i år med scenerne, opbygningen og aktiviteterne. Meget af det fungerede rigtig godt, men vi er også blevet klogere og har lært en masse, som vi kan optimere på og tage med i planlægningen til næste år. Målet er at den skal vokse sig større og større, lyder det fra Sarah Elhauge, direktør, Building Green.

 

En sprudlende festival, der ulmer af håndværk

Building Green havde allieret sig med mange forskellige partnere, der havde opstillet spændende aktivitetsområder rundt omkring i Lokomotivværkstedet. En af de partnere var Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed, der samarbejder med alle landets tekniske erhvervsskoler og udarbejder undervisningsforløb og -materialer. De havde blandt andet forskningsprojektet VIGOT med, hvor de besøgende kunne se vægkonstruktioner med biogene materialer blive bygget. For Morten Gisselbæk, der er projektudvikler hos Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed, er der ikke nogen tvivl om at HÅNDVÆRK har været en sprudlende succes:

– Det har ulmet af håndværk her på festivalen, og jeg synes, det har været to helt vildt fede og fantastiske dage. Det er så vigtigt, at vi samles om den grønne omstilling på tværs af branchen, er nysgerrige sammen og viser løsninger og materialer frem for hinanden. Den her festival har virkelig været sprudlende med masser af materialer, håndværkere og fede aktiviteter. Det er gået super godt på vores område. Der har været god aktivitet og mange nysgerrige forbi, både håndværkere, elever, skoler, virksomheder og andre, der ville se hvad vi havde med. Man kan tydeligt mærke herude, at folk synes, det er fedt, og jeg er sikker på rygtet vil sprede sig, så der kommer endnu flere til næste års HÅNDVÆRK, fortæller han.

 

Materialer, byggemarkeder, organisationer og værktøj blandt udstillerne

Der var også gang i den store udstilling i Lokomotivværkstedet, hvor 90 forskellige virksomheder bakkede op om at hylde det gode håndværk og stod klar til at inspirere håndværkerne. Der var blandt andet biobaserede materialer, byggemarkederne STARK og Carl Ras, teknologier, maskiner, organisationer og ikke mindst værktøj. En af de værktøjsproducenter var Robert Bosch, der også var tilfredse med de to dages festival og gerne vil være med til at sikre fremtidens håndværkerbranche:

– Vi er med på HÅNDVÆRK, fordi vi synes det er spændende, det er noget nyt og det er anderledes og så vil vi gerne støtte op om projektet og hjælpe de unge videre. Vi fornemmer, at der er meget fokus på de unge og på erhvervsuddannelserne på HÅNDVÆRK, og vi synes, det er vigtigt at komme ud og snakke med dem, de tekniske skoler og lederne på de tekniske skoler, og det er der stor mulighed for her, lyder det fra Jan Lindbjerg, Market Manager, Robert Bosch