3. January 2024 malene

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget

Casper Kjerumgaard er tømrermester og træinfluencer og så taler han på festivalen HÅNDVÆRK den 24. & 25. januar. Her hylder han håndværkerfaget med en peptalksfestfyrværkeritale om det gode håndværk.

Læs et interview med Casper her.

 

Hvad er din baggrund og hvad laver du til dagligt? 

Til dagligt er jeg selvstændig tømrermester og træinfluencer samt forfatter, foredragsholder og peptalker. Jeg er udannet tømrer i 1995 og startede i lære i 1991 hos Julius Nielsen og sønner i Hvidovre. I 2001 blev jeg uddannet bygningskonstruktør, og startede dagen efter jeg var færdig på studiet med at arbejde hos Dorte Mandrup. Hos Dorte mødte jeg en utrolig inspirerende og hammer dygtig arkitekt, som også var fan af træ og gode materialer. Jeg sagde op hos Dorte Mandrup efter 6 måneder, fordi jeg gerne ville tilbage til at arbejde med mine hænder. Så jeg blev formand for den indvendige snedker entreprise på bygningen af Torpedobådshallen på Holmen. I 2003 startede jeg mit eget firma Design I træ.

 

Hvad er godt håndværk for dig?  

Godt håndværk for mig er en dans/kærlighedsforhold mellem gode velafprøvede materialer i en stærk, holdbar og god byggeteknisk løsning. En løsning som er udført, hvor det ikke handler om at være først færdig, men bedst færdig. Med stor respekt for æstetik, arkitektur og bygningskultur. Godt håndværk går i arv i generationer. Nøglestenen er de gode materialer, som løbende vedligeholdes og kan repareres hvis de skulle gå i stykker eller blive nedbrudt. Vi snakker materialer som f.eks. ægte tegl, der kan holde mere end 100 år. Godt håndværk skaber glæde og stolthed.

 

Hvad synes du, der er brug for i den danske håndværkerbranche lige nu?

Jeg tror, der er akut behov for at vi får fjernet de mange fordomme til generelt rigtig mange fag, herunder også håndværksfagene. Jeg savner oplysning om hvad håndværkere laver, hvilke muligheder der er og ikke mindst at vi får langt flere praktiske fag ind i folkeskolen. Således vil vores branche på sigt naturligt få flere unge til at vælge en håndværksmæssig uddannelse.

Derudover har vi akut behov for at hæve ambitionerne til de materialer vi bruger i dansk byggeri. Vi skal have udfaset de vedligeholdelsesfri materialer og erstattet med gode gedigne materialer, som løbende kan vedligeholdelse og renoveres, hvis der skulle opstå dette behov.

Det, der er allerstørst behov for, er oplysning om de gode materialer, og at vi naturligvis ikke må fjerne kulturarv og erstatte med bras. Så vi måske i virkeligheden genovervejer vores branche, så vi ikke tænker ud af boksen, men starter et helt nyt sted hvor der ikke er nogen bokse.

 

Hvad er dit yndlingsværktøj?

Siden jeg var en lille dreng, som stod og arbejdede og byggede i min morfars værksted, har jeg været fan, in love with stemmejernet. Stemmejernet er et virkelig fint stykke værktøj, som er en fornøjelse at arbejde med og som du kan have hele livet.

 

Hvad er du mest stolt af at have udrettet/bygget?

Uden tvivl min egen håndværkerprofil med langt over 100.000 følgere, hvor jeg hver dag formidler om det gode håndværk og bæredygtighed og giver god energi i form af en lang række tips og tricks, gode råd til de unge omkring valg i livet og friluftsliv.

Mit motto handler ikke om at være først færdig men bedst færdig. Det giver mig mange spændende og fede personlige beskeder fra især de unge. Jeg tror, det er uhyre vigtigt, at vi værner om vores håndværk. Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget, så mit fokus er også på, at alle håndværkere både har et ansvar for at vi imødekommer et mere bæredygtigt dansk byggeri, og at vi alle kan genbruge forskellige gode materialer.

 

Hvad glæder du dig mest til på HÅNDVÆRK?

Jeg er både megastolt og glad for at få lov og tale på denne kommende kæmpe milepæl i dansk håndværk. Jeg glæder mig til at mærke suset fra de mange håndværkere, der kommer for at suge godt håndværk til sig.

Og så glæder her mig til at høre Frankieboy aka Bonderøven og A. Morgentaler tale.

 

Er du klar til årets fedeste festival for håndværkere?

Ses vi den 24. og 25. januar i Lokomotivværkstedet, hvor du kan høre mere fra Casper og alle de andre, som går på scenen for at snakke om håndværk og bæredygtighed. Se det fulde program til HÅNDVÆRK og hent din gratis festivalbillet her.