PÅ HÅNDVÆRK møder du en hal fuld af udstillere, nye materialer og nye metoder at bygge med. Du kan møde et kæmpe udvalg af udstillere, som står klar til at vise dig de nyeste produkter. Du kan mærke materialerne i dine egne hænder og bygge med dem med det samme. Du kan også vise dine evner frem og vinde – selvfølgelig! – en masse konkurrencer på standene.
På de mange stande vil der både være viden, inspiration, god tilbud og en masse aktiviteter, du kan være med i. Du kan se alle udstillere og læse mere om hvad du kan opleve på deres stande her. Der vil løbende komme flere udstillere og aktiviteter på.
Vær med i de vildeste dyster! På powertool-værkstedet kan du bygge et el-værktøj om til den vildeste racer. Og derefter teste dine hænders værk op imod alle de andre ombyggede maskiner på STARK | Carl Ras Powertool Race-banen.
- Vælg et stykke el-værktøj
- Byg det om til den hurtigste, skøreste og flotteste racer
- Let the race begin….
Det er bare at kigge forbi Power Tools banen og gå i gang. Igennem dagene vil du på udvalgte tidspunkter kunne opleve ”kendte stemmer” i branchen konkurrere mod hinanden. Du kan se racing-planen herunder.
På VIP-scenen kan du opleve masser af spændende oplæg, hvor partnere på HÅNDVÆRK inviterer gæster til diskussioner og debatter om byggebranchens udfordringer og ikke mindst hvordan vi løser dem i fremtiden.
Stay tuned og følg med – i starten af januar afslører vi spændende oplæg her på scenen!
Hele Lokomotivværkstedet kommer til at være fuld af lærerige og underholdende aktiviteter. Du kan for eksempel opleve en stor udstilling med aktiviteter på de mange stande, være med i 5-kamp, besøge spændende områder med viden om materialer, bæredygtighed, byggemetoder, diversitet og meget andet. Herunder kan du se nogle af de områder, du kan opleve.
I vores biobaserede og cirkulære område på HÅNDVÆRK inviterer vi jer med ind at kigge, føle, røre og spørge producenter og rådgiver om biobaserede produkter. Du kan gennem begge dage opleve nogen nøje udvalgte leverandører bygge live og blive klogere på hvilke materialevalg du kan tage for at bygge mere bæredygtigt.
På Livebyg-scenen har du mulighed for at se tagtækker tække facade med tækkerør, se hvor effektivt og nemt det kan være med træfiberisolering, tale om brandkrav og brandsikkerhed, kigge på nye revolutionerende varmeplader i organisk materiale, lære om vægelementer i biobaserede materialer, tale med nedriver om cirkularitet i byggeriet, få opdateret viden om værktøj og meget mere.
Området er udarbejdet i samarbejde med Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed og støttet af Boligfonden Kuben.
Du kan blandt andet opleve:
Woodfiber
Woodfiber viser deres træprodukter frem på Livebyg scenen. Se hvordan det foregår når der blæses Woodfiber Air træfiber løsuld ind i en mockup konstruktion eller se deres HOTWALL facadekoncept til renovering og nybyggeri.
Byggeselskabet CF. Hansen
Byggeselskabet CF. Hansen har til lejligheden bygget et hus i HAMP som de arbejder og pudser på. Kom og oplev hvordan biobaserede produkter fungerer og virker. CF Hansen arbejder til daglig med genbrug, cirkulært byggeri og biobaserede facadesystemer.
Tækker Laura Feline Ebbesen
Laura Feline er tækker og ambassadør i Boss Ladies. På Live-scenen vil Laura vise hvordan hun tækker med tækkerør på en lodret facade.
DBI Dansk Brandteknisk Institut
DBI viser på Live-scenen eksempler på hvordan man kan brandsikre og brandteste biobaserede konstruktioner og facader.
Tscherning
Tscherning er en grøn virksomhed der arbejder med selektiv nedrivning, genbrug og cirkulært byggeri. På Live-byg scenen viser de bla. forskellige teknologier med robotter og smart teknologi.
Kobots
Kobots forsyner branchen med intelligente, brugervenlige værktøjer der fremmer det gode arbejdsmiljø. På Live-byg scenen vil Kobots vise hvordan de tildanner biobaserede materialer med deres smarte skærerobot.
Hampbyg
Hampbyg vil vise og illustrere hvordan de arbejder med Hamp på et af deres vægelementer. Hampbyg har netop fået brandklassificeret deres produkt ved DBI til B-s1,d0.
Quantum Company
Fremtidens Varmepaneler er udviklet og produceret i Tyskland med nextlevel kvantefysik og de reneste produkter direkte fra naturen. De ultratynde varmepaneler placeres i lofter eller vægge hvorfra de udsender en behagelig infrarød strålevarme, kun ved hjælp af en lavvolt strømkilde.
Det gode, gamle HÅNDVÆRK går aldrig af mode – og det nye er kommet for at blive. STARK står bag dem, der kan deres håndværk. Det gode, gamle og det nye klimabevidste. For begge discipliner er noget, vi skal værne om, og noget vi skal være stolte af.
Bygget på stolte traditioner
Håndværkstraditioner er vigtige. Alt det vi har lært gennem flere hundrede år, er en kvalitet, der skal kunne ses og mærkes i ethvert nyt byggeri. Grundighed, finish og det rette materialevalg er fundamentet, mens håndværkeren er den afgørende faktor. Med andre ord… håndværkeren er hovedet på sømmet.
Fremtiden er lys
Stolte traditioner og godt håndværk gør ikke det perfekte byggeri alene. Der skal også tænkes nyt og bygges innovativt. CO2 regnskabet skal stemme, byggepladsen skal være rummelig og nye kræfter skal tiltrækkes.
Hos STARK står vi også bag dem, der gør noget for klimaet. Dem der dyrker diversiteten. Ja, bag fremtidens håndværkere. For hvis vi skal bygge i fremtiden, skal vi passe på nutiden.
STARK byder inden for på HÅNDVÆRK med:
Det arbejdende værksted
Hvor CF Hansen, LoudLiving og Tømrerlandsholdet på STARK-standen viser, hvordan kreativitet, bæredygtighed og talent går hånd i hånd med godt håndværk. Du får også mulighed for selv at prøve hænderne af. Sæføli! Det nye håndværk er kommet for at blive.
Der er selvfølgelig gjort plads til en god fagsnak, også om bæredygtighed. Vi får klimakravene helt ned på jorden og viser, hvordan du bedst bruger STARK KlimaLog. En win-win for både håndværkere og miljøet. Den vil du (heller ikke) vil gå glip af.
På Carl Ras standen kan du bl.a. møde CLT Danmark og få rådgivning og prøve special beslag til CLT-byggeri. Du kan også teste dit øjemål i konkurrencen, hvor du skal save en klods på 45 gram samt ”upcycle” gamle døre i samarbejde med vores partner Genbyg. Ligeledes kan du få vejledning om, hvordan du nemt finder dokumentation på produktets klimaaftryk ved køb af produkter på carl-ras.dk.
Ud over Carl Ras vil en del af deres store stand være allokeret til vores partnere Havnens Hænder og Genbyg. De vil på deres stande bl.a. give dig mulighed for at få rådgivning og teste biobaserede byggematerialer. Samtidig kan du få et indblik i de mange muligheder, der ligger i at bruge ”genbrug” i nye byggeopgaver.
Er det mon lige så nemt at navigere i CS STARK-mappet som på byggepladsen? Er det muligt at slå Astralis-spillernes rekorder derinde? Og på reaktionstesten? Det kan du finde ud af i STARK/Astralis-trucken, hvor det er håndværkere vs gamere. Pros vs pros. Selvfølgelig er det også her, hvor STARKs HR står og tager godt imod nye, potentielle kolleger.
Fremtiden er faglært
Kig forbi NEXT Uddannelse Københavns stand på HÅNDVÆRK, hvor du kan blive meget klogere på, hvordan erhvervsuddannelserne og de faglærte håndværkere kan være med til at løse klimaudfordringerne med fremtidens bæredygtige byggeri.
Vi bygger bro live
Hver dag kan du opleve hvordan NEXT’s tømrerelever bygger en klassisk brokonstruktion uden brug af skruer, søm eller beslag.
Broens styrke testes efterfølgende, og det bliver lige spændende hver gang at se, om den kan holde.
Byggeriet af broen arrangeres i samarbejde med Byggeriets Uddannelser og er et eksempel på design for disassembly. Kom og se broen blive bygget live og få en snak med faglærerne om konstruktionsmetoder som gør det nemmere at tage ned igen og genbruge materialerne. Du får også eksempler på, hvordan du kan indtænke den her byggemetode i dit daglige arbejde.
Vi bygger bro mellem læreplads og lærling
På standen kan lærepladssøgende elever deltage i speeddates med virksomheder, der søger lærlinge. Kom og mød din næste lærling og hør hvad de brænder for, og hvad de bedst kan lide ved deres fag. Se dem i aktion når de er med til at bygge broen og få bagefter en god og uformel snak i speed datingområdet.
At være bæredygtig og grøn er in. Og rigtig mange siger, at de er bæredygtige. Men hvad betyder det at være ”bæredygtig”? Og er det overhovedet muligt at tale om bæredygtighed i byggeriet? Kom med, når Lise Molander fra Teknologisk Institut tager en dialog med publikum om det at ”bygge bæredygtigt”. For hvad er op og ned i den grønne omstilling og kan I overhovedet bidrage og påvirke den grønne omstilling ude på byggepladsen? Bliv overrasket, udfordret og måske en smule provokeret, når Teknologisk Institut indtager scenen og tager dialogen om det ”at være bæredygtig” direkte med publikum.
På HÅNDVÆRK kan du møde undervisere og tømrerlærlinge, der bygger vægge fra VIGOT projektet.
Projektet skaber den nødvendige dokumentation for, at udvalgte biogene vægkonstruktioner har tilstrækkelig fugttekniske egenskaber til at opfylde kravene om sundt, robust og holdbart bygningsdesign. Dette sker gennem videnskabelige målinger af fugt og temperatur på mock-ups af vægkonstruktioner lavet af erhvervsskolernes tømrerelever. Således sikrer projektet den nødvendige viden og dokumentation for at tilføje en ny, biogen byggeskik til alment teknisk fælleseje.
Tømrere er Danmarks største gruppe af faglærte håndværkere. De spiller en nøglerolle i den grønne omstilling af byggeriet, som kræves for at branchen kan opfylde myndighedernes gradvist skærpede klimakrav. I projektet VIGOT opkvalificeres STEM-kompetencerne på erhvervsskolernes tømreruddannelser inden for bygningsfysik og biogene materialer med lavt klimaaftryk. Målet er, at tømrerne får handlingskompetencer til at medvirke i udviklingen af en ny, biogen byggeskik, der opfylder alle krav til design af sunde, robuste og holdbare konstruktioner. Projektet anvender en evidensbaseret tilgang til didaktik på erhvervsskolerne til implementeringen af forskningsbaseret viden. Samtidig udvikler projektet et fast-track koncept for målrettet vidensdeling mellem universiteter og erhvervsskoler, som kan anvendes til implementering af ny viden i læringsforløb for faglærere og elever.
VIGOT projektet løber fra 2023-2026 og er et samarbejde mellem Københavns Universitet (KU), Aalborg Universitet BUILD (AAU), VIA University College (VIA), Erhvervsskolernes Videnscenter for Håndværk, Design & Arkitektur (VDA) og Videnscenter for Håndværk & Bæredygtighed (VHB). Desuden deltager Københavns Professionshøjskole (KP). Novo Nordisk fonden støtter projektet med knap 5.4 millioner kr.
Fremtidens håndværker vil i stigende grad møde ny teknik og stilles overfor at bruge andre metoder for i fremtiden at være konkurrencedygtige. Selv om det gode klassiske håndværk altid vil være kærnen i faget, vil der fremover være momenter, hvor det kræver, at man har kendskab til blandt andet VR og CNC-skærer. I Videnscenter for Håndværk, Design og Arkitekturs aktivitetsområde kan du prøve nogle af de muligheder, der er på markedet lige nu for omstilling til nye teknologier. Du kan også komme i snak med faglærere om kløften mellem den læring nyuddannede får på skolerne i dag og når de kommer ud som lærlinge og svende i en virksomhed. Prøv momenter fra VIHDAs bæredygtige værkstedsdag, oplev nye materialevalg og en mere bæredygtig byggemetode som er inden for de præaccepterede løsninger.
Den grønne svendeprøve
På HÅNDVÆRK fremvises et kvalificeret bud på fremtidens grønne svendeprøver på tømreruddannelsen. Samfundet og erhvervsuddannelserne efterspørger lærlinge og faglærere med handlekompetencer og erfaringer indenfor fremtidens bæredygtige byggeri. De grønne svendeprøver skal være med til at sætte skub i det bæredygtige perspektiv på hele uddannelsen, med øget fokus på anvendelse af biogene og organisk baserede materialer. Drømmen er, for mange lærlinge, både at gøre en praktisk og teoretisk forskel i uddannelsesforløbet. VIHDA ønsker at hjælpe erhvervsskoler med at gå foran i den grønne omstilling.
Prøv at bygge tagkonstruktioner med VR
Bæredygtig værkstedsdag Version 2.0:
Kom og prøv dele fra kursus ”en bæredygtig værkstedsdag”
Bygge hus-hjørne eller gavl i 1 :1 med Wikihouse teknologi onsite med mobil CNC-fræser
Kom og vær med når Casper Kjerumgaard hylder tømrerfaget og skaber en sand håndværksfest med høj energi og ren magi for øregangen. Du vil både høre om, hvorfor han tror på det gode håndværk, og hans tanker omkring et langt mere bæredygtigt dansk byggeri. Kig forbi, du ikke vil gå glip af denne håndværker peptalksfestfyrværkeritale.
På Building Green Talks får du mulighed for at møde og stifte bekendtskab med nogle af de førende stemmer, når det kommer til biobaserede materialer og cirkulære tilgange til byggeriet. Kom og bliv inspireret ad hvordan man arbejder med bæredygtighed forskellige steder i branchen, og bliv klogere på hvordan du selv kan hjælpe med at skubbe branchen i en mere bæredygtig retning. Der er kun 100 pladser til hver talk, så husk at tilmelde dig.
Program For Building Green Talks: Biobaserede Materialer
10.05: Carlo Volf, arkitekt MAA ph.d, Carlo Volf Arkitekter: Naturligt lys, naturlig ventilation, naturlige materialer – naturligvis
10.25: Artur Slupinski, arkitekt, ph.d. & projektsupport, VELUX: Living Places – bæredygtighed for alle sanser
10.45: Kirsten Lynge, co-founder & bæredygtighedschef, Søuld: Søuld – Ålegræs der absorberer lyd og karbon
11.05: Magnus Reffs Kramhøft, lead design architect & ph.d. fellow, Henning Larsen: Biobaserede valg er fremtiden for din virksomhed
HUSK du skal tilmelde dig separat her.
Der er inkluderet en let forplejning. Bemærk, at der på Building Green Talks er et No Show gebyr på kr. 595,- (ekskl. moms) ved udeblivelse eller afmelding efter den 22. januar.
Når du har tilmeldt dig Building Green Talks, så bliver du automatisk tilmeldt HÅNDVÆRK.
Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed invitererer dig til at opleve real time byggeri på Live Byg-scenen. Her kan DU prøve kræfterne med biobaserede og cirkulære produkter. Bliv klogere på brandsikring og hvad du skal tænke på når du bygger med biobaserede eller genbrugte materialer. Lær hvad der er af accepterede løsninger allerede nu og få svar på faglige spørgsmål.
På HÅNDVÆRK kan du møde projektudviklere fra Videnscenter for Håndværk & Bæredygtighed, der vil vise eksempler på forskellige undervisningsforløb og materialer. Du kan blandt andet høre om bygningsreglementets nye klimakrav og så kan du prøve at lave din egen LCA-beregning i Videncenterets MINI MTC, der står for Mobilt Teknologi Center.
Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed er et nationalt videnscenter der samarbejder med alle landets tekniske erhvervsskoler. Bag videnscentret er et samarbejde mellem Learnmark Horsens, som er værtsskolen, og partnerskolerne Den Jyske Håndværkerskole, i Hadsten, og Roskilde Tekniske Skole. De udarbejder løbende nye undervisningsforløb og -materialer, som faglærere frit kan bruge i deres undervisning. Derudover afholder videnscenteret hvert år flere gratis faglærerkurser, så faglærerne kan få løftet deres kompetencer.
ConTech Lab udvikler og afprøver digitale værktøjer til og sammen med branchens håndværkere med det formål at skabe en mere bæredygtig og produktiv byggebranche. Med kendskab til data og brug af ny teknologi kan man spare tid, penge og ressourcer. ConTech Lab deler al deres viden med branchen, men har brug for samarbejdspartnere (håndværkervirksomheder) at skabe erfaringer med. Derfor udlover de en iPad den til bedste idé til et tech-projekt og fremtidige samarbejdspartner.
Antallet af unge der søger ind på erhvervsskolerne for at blive håndværkere er faldende, og allerede nu begynder vi at mangle faglærte hænder. Hvad skal der til, både politisk og strukturelt for at vi kan ændre denne udvikling?
Moderator: Lise Lyngfelt Molander, forretningschef for Bæredygtighed, Teknologisk Institut
Certificeringer kan virke uoverskuelige i en travl hverdag, men de er samtidig en vigtig del af vejen mod en bæredygtig fremtid i byggebranchen. Kom og hør et praktisk oplæg, der bl.a. berører temaer som LCA, valg af materialer, valg af konstruktioner, og hvordan du kan bruge DGNB i dine byggeprojekter.
Skal vi flytte noget i branchen, er det vigtigt, at de unge får den ”rigtige” undervisning på erhvervsskolerne. DI og 3F udgør de faglige udvalg, og i denne snak kan du høre hvordan arbejdsmarkedets parter ser på skolernes fremtid. Hvad skal der til for at fremtidssikre branchen og hvordan skal de forskellige uddannelser udformes?
Moderator: Lise Lyngfelt Molander, forretningschef for Bæredygtighed, Teknologisk Institut
Uanset om du allerede har styr på det, overvejer det, har hørt om det og synes det lyder spændende men lidt utraditionelt, eller står over for et super spændende nybyggeri hvor halm indgår, så er du velkommen. Og uanset er der nok noget nyt for dig at tage med hjem.
Lars Keller har bygget med halm længere end han selv kan huske. Fra Arizona til Australien, med mongoler i Mongoliet, ozzies i Australien, børn på Bornholm, midt på Ringkjøbing Torv og med Henning Larsen Architects på Djurs.
I løbet af en lille time får du indblik i:
– hvor hurtigt og enkelt det er at bygge med EcoCocon
– en række at de nyeste EcoCocon byggerier
– hvad der er på vej rundt om hjørnet fra pioner-entreprenører, pensionskassers første forsigtige forsøg, til hædervundne HLAs (h)gigaprojekt
Vi runder af med dialog om dine spørgsmål.
Tag en god kollega med.
VIP-arrangementet kræver særskilt tilmelding. Tilmeld dig venligst her: https://forms.gle/EQRzzmwsjuma5eGs8 , så vi ved hvor mange stole vi skal stille frem.
VIGOT (Vidensbaseret Grøn Omstilling af Tømreruddannelsen) er et innovativt forskningsprojekt, hvor man sammen med forskere og praktiske erfaringer fra projekter tester fugt i ydervægge lavet af biobaserede byggematerialer. Projektet VIGOT er et tværfagligt samarbejde mellem universiteter, professionsskoler, videnscentre og erhvervsskoler. Morten Gisselbæk fra Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed vil facilitere an samtale mellem seniorforsker Torben Valbjørn Rasmussen fra BUILD Aalborg universitet, samt en faglærer og lærling fra en deltagende erhvervsskole.
Der er brug for, at håndværkerne tager faget tilbage og holder fast i det gode gamle håndværk. Hør Balder Johansen når han fortæller om, hvordan den (bæredygtige) byggebranche ser ud i fremtiden med bedre uddannelser, bedre lærepladser, bedre byggeri og bedre materialer.
Vær med når Önder Yazar fra Nybyggerne er dommer i konkurrencen om at være bedst til det gode gamle håndværksteknikker. En snedker, en tømrer og en murer konkurrerer om, hvem der er bedst til at udføre gode gamle håndværksteknikker. Der skal hugges mursten, laves vinduer og konstrueres. Vinderen bliver den håndværker, som Önder bedømmer til at have udført de gamle teknikker bedst. Det bliver meget dramatisk.
Er der psykologisk sikkerhed i din virksomhed og i dit teams? Det kan du blive klogere på til dette lanceringseminar hos Byggeriets Samfundsansvar. Psykologisk sikkerhed er ikke noget nyt, men det er nyt at vi tager det alvorligt.
Når der er høj psykologisk sikkerhed i et team, tør de ansatte komme frem med både fejl og gode ideer. De ved det vil blive godt modtager og at drillerier og nedgøring af enkeltpersoner ikke finder sted. Som branche har vi brug for dygtige håndværker til fremtidens bæredygtige byggeri. Alle har brug for et godt arbejdsmiljø også det psykiske. Ved at udvikle på det kan fejl undgås og flere forskellige mennesker kan trives bedre. Det er ikke kun dem der råber op der skal høres.
Åbent for alle tilmeldte på HÅNDVÆRK
Du kender ham måske fra LEGO Masters, Stormester eller comedyscenerne rundt omkring i landet, og nu kan du også bliver underholdt af ham på HÅNDVÆRK.
Vi glæder os til, at Victor Lander går på hovedscenen og sætter gang i festen og grinene hos os allesammen.
Hent en 5 kamp pointskema i vores infodisk ved entrén.
Tag dine kolleger med rundt til de forskellige partneres stande, hvor I finder de discipliner, I skal dyste i. Notér dit resultat og navn, inden du afleverer skemaet i informationen ved indgangen. Så er du med i lodtrækningen om de mange præmier. Vinderne får direkte besked via e-mail.
DICIPLINER
1 Mur med STARK Hvor: STARK-området
2 Sav en 45 gram klods Hvor: CARL RAS-området
3 Skru 3 skruer på kortest tid Hvor: XL-BYG Brejnholt, stand 26
4 Reaktionstest Hvor: STARK/Astralis-trucken
5 Slå søm i CLT-blok Hvor: Teknologisk Institut, stand 9
Besøg legehjørnet, når du har brug for en pause.
Her kan du teste, hvor hurtigt du skyder i STARK speedtest, spille subsoccer med kollegerne eller en omgang shuffleboard eller airhockey. Når I skal køle af efter de hårde dyster, er der kolde drikkevarer at købe i baren.
Hvordan sikrer vi, at fremtidens håndværkere har kompetencerne til at bygge med genbrugte byggematerialer? Nordic Sustainable Construction har i samarbejde med Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed og Norion udviklet det nye undervisningsmateriale Skills4Reuse, der skal styrke erhvervsskoler på tværs af Norden i at undervise i genbrug og bæredygtighed. Kom og hør mere om processen bag Skills4Reuse og få en forsmag på indholdet.
Det spørgsmål stiller Boss Ladies skarpt på sammen med en af deres ambassadører. Her præsenteres den nyeste viden og værktøjer til at øge diversiteten på din arbejdsplads. Så kom og vær med når der stilles skarpt på potentialer og udfordringer for kvinder i et mandsdominerede fag.
Inden længe bliver du mødt med krav om at kunne dokumentere dit klimaregnskab, det vil både blive efterspurgt af kunder, forsikringsselskaber og bankerne. Jyske Banks specialist i bæredygtighed kommer med lavpraktiske input til, hvad du skal have med i regnskabet, hvordan du laver det, hvordan du kan få hjælp til det og hvornår du kan forvente, at det bliver et krav.
Enemærke & Petersen har arbejdet med systematisk genanvendelse, affaldssortering og genbrug igennem flere år. Du kan høre Anders Strange Sørensen tale om de udfordringer de har haft, og hvad de har lært. Hvorfor skal vi gøre det, og hvor svært kan det egentlig være at affaldssortere på byggepladsen?
De kloge hænder er en vigtig del af den grønne omstilling, men det stiller krav til erhvervsuddannelserne. Sammen med Den Grønne Ungdomsbevægelse vil Lærlinge for Bæredygtighed sætte fokus på bæredygtighed i undervisningen på de håndværksmæssige uddannelser.
Den fremtidige byggebranche er afgørende for bæredygtigt byggeri, men det kræver, at vi bliver undervist i bæredygtighed – teoretisk og praktisk! De unge kræfter er klar til at tage ansvar – både akademikere og praktikere, og vi ønsker indflydelse, lydhørighed og handling. Derfor er “de voksne” nødsaget til at give en hånd med, så vi kan forandre fremtidens byggeri.
Anders Nielsen har i mange år levet et dobbeltliv og været tømrer om dagen og komiker efter mørkets frembrud. I dag er han mest komiker, men på HÅNDVÆRK er han begge dele. Anders kender til tømrerfaget og håndværkerbranchen, og du kan glæde dig til at grine af og med ham, når han går på scenen.
PÅ HÅNDVÆRK møder du en hal fuld af udstillere, nye materialer og nye metoder at bygge med. Du kan møde et kæmpe udvalg af udstillere, som står klar til at vise dig de nyeste produkter. Du kan mærke materialerne i dine egne hænder og bygge med dem med det samme. Du kan også vise dine evner frem og vinde – selvfølgelig! – en masse konkurrencer på standene.
På de mange stande vil der både være viden, inspiration, god tilbud og en masse aktiviteter, du kan være med i. Du kan se alle udstillere og læse mere om hvad du kan opleve på deres stande her. Der vil løbende komme flere udstillere og aktiviteter på.
Vær med i de vildeste dyster! På powertool-værkstedet kan du bygge et el-værktøj om til den vildeste racer. Og derefter teste dine hænders værk op imod alle de andre ombyggede maskiner på STARK | Carl Ras Powertool Race-banen.
- Vælg et stykke el-værktøj
- Byg det om til den hurtigste, skøreste og flotteste racer
- Let the race begin….
Det er bare at kigge forbi Power Tools banen og gå i gang. Igennem dagene vil du på udvalgte tidspunkter kunne opleve ”kendte stemmer” i branchen konkurrere mod hinanden. Du kan se racing-planen herunder.
På VIP-scenen kan du opleve masser af spændende oplæg, hvor partnere på HÅNDVÆRK inviterer gæster til diskussioner og debatter om byggebranchens udfordringer og ikke mindst hvordan vi løser dem i fremtiden.
Stay tuned og følg med – i starten af januar afslører vi spændende oplæg her på scenen!
Hele Lokomotivværkstedet kommer til at være fuld af lærerige og underholdende aktiviteter. Du kan for eksempel opleve en stor udstilling med aktiviteter på de mange stande, være med i 5-kamp, besøge spændende områder med viden om materialer, bæredygtighed, byggemetoder, diversitet og meget andet. Herunder kan du se nogle af de områder, du kan opleve.
I vores biobaserede og cirkulære område på HÅNDVÆRK inviterer vi jer med ind at kigge, føle, røre og spørge producenter og rådgiver om biobaserede produkter. Du kan gennem begge dage opleve nogen nøje udvalgte leverandører bygge live og blive klogere på hvilke materialevalg du kan tage for at bygge mere bæredygtigt.
På Livebyg-scenen har du mulighed for at se tagtækker tække facade med tækkerør, se hvor effektivt og nemt det kan være med træfiberisolering, tale om brandkrav og brandsikkerhed, kigge på nye revolutionerende varmeplader i organisk materiale, lære om vægelementer i biobaserede materialer, tale med nedriver om cirkularitet i byggeriet, få opdateret viden om værktøj og meget mere.
Området er udarbejdet i samarbejde med Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed og støttet af Boligfonden Kuben.
Du kan blandt andet opleve:
Woodfiber
Woodfiber viser deres træprodukter frem på Livebyg scenen. Se hvordan det foregår når der blæses Woodfiber Air træfiber løsuld ind i en mockup konstruktion eller se deres HOTWALL facadekoncept til renovering og nybyggeri.
Byggeselskabet CF. Hansen
Byggeselskabet CF. Hansen har til lejligheden bygget et hus i HAMP som de arbejder og pudser på. Kom og oplev hvordan biobaserede produkter fungerer og virker. CF Hansen arbejder til daglig med genbrug, cirkulært byggeri og biobaserede facadesystemer.
Tækker Laura Feline Ebbesen
Laura Feline er tækker og ambassadør i Boss Ladies. På Live-scenen vil Laura vise hvordan hun tækker med tækkerør på en lodret facade.
DBI Dansk Brandteknisk Institut
DBI viser på Live-scenen eksempler på hvordan man kan brandsikre og brandteste biobaserede konstruktioner og facader.
Tscherning
Tscherning er en grøn virksomhed der arbejder med selektiv nedrivning, genbrug og cirkulært byggeri. På Live-byg scenen viser de bla. forskellige teknologier med robotter og smart teknologi.
Kobots
Kobots forsyner branchen med intelligente, brugervenlige værktøjer der fremmer det gode arbejdsmiljø. På Live-byg scenen vil Kobots vise hvordan de tildanner biobaserede materialer med deres smarte skærerobot.
Hampbyg
Hampbyg vil vise og illustrere hvordan de arbejder med Hamp på et af deres vægelementer. Hampbyg har netop fået brandklassificeret deres produkt ved DBI til B-s1,d0.
Quantum Company
Fremtidens Varmepaneler er udviklet og produceret i Tyskland med nextlevel kvantefysik og de reneste produkter direkte fra naturen. De ultratynde varmepaneler placeres i lofter eller vægge hvorfra de udsender en behagelig infrarød strålevarme, kun ved hjælp af en lavvolt strømkilde.
Det gode, gamle HÅNDVÆRK går aldrig af mode – og det nye er kommet for at blive. STARK står bag dem, der kan deres håndværk. Det gode, gamle og det nye klimabevidste. For begge discipliner er noget, vi skal værne om, og noget vi skal være stolte af.
Bygget på stolte traditioner
Håndværkstraditioner er vigtige. Alt det vi har lært gennem flere hundrede år, er en kvalitet, der skal kunne ses og mærkes i ethvert nyt byggeri. Grundighed, finish og det rette materialevalg er fundamentet, mens håndværkeren er den afgørende faktor. Med andre ord… håndværkeren er hovedet på sømmet.
Fremtiden er lys
Stolte traditioner og godt håndværk gør ikke det perfekte byggeri alene. Der skal også tænkes nyt og bygges innovativt. CO2 regnskabet skal stemme, byggepladsen skal være rummelig og nye kræfter skal tiltrækkes.
Hos STARK står vi også bag dem, der gør noget for klimaet. Dem der dyrker diversiteten. Ja, bag fremtidens håndværkere. For hvis vi skal bygge i fremtiden, skal vi passe på nutiden.
STARK byder inden for på HÅNDVÆRK med:
Det arbejdende værksted
Hvor CF Hansen, LoudLiving og Tømrerlandsholdet på STARK-standen viser, hvordan kreativitet, bæredygtighed og talent går hånd i hånd med godt håndværk. Du får også mulighed for selv at prøve hænderne af. Sæføli! Det nye håndværk er kommet for at blive.
Der er selvfølgelig gjort plads til en god fagsnak, også om bæredygtighed. Vi får klimakravene helt ned på jorden og viser, hvordan du bedst bruger STARK KlimaLog. En win-win for både håndværkere og miljøet. Den vil du (heller ikke) vil gå glip af.
På Carl Ras standen kan du bl.a. møde CLT Danmark og få rådgivning og prøve special beslag til CLT-byggeri. Du kan også teste dit øjemål i konkurrencen, hvor du skal save en klods på 45 gram samt ”upcycle” gamle døre i samarbejde med vores partner Genbyg. Ligeledes kan du få vejledning om, hvordan du nemt finder dokumentation på produktets klimaaftryk ved køb af produkter på carl-ras.dk.
Ud over Carl Ras vil en del af deres store stand være allokeret til vores partnere Havnens Hænder og Genbyg. De vil på deres stande bl.a. give dig mulighed for at få rådgivning og teste biobaserede byggematerialer. Samtidig kan du få et indblik i de mange muligheder, der ligger i at bruge ”genbrug” i nye byggeopgaver.
Er det mon lige så nemt at navigere i CS STARK-mappet som på byggepladsen? Er det muligt at slå Astralis-spillernes rekorder derinde? Og på reaktionstesten? Det kan du finde ud af i STARK/Astralis-trucken, hvor det er håndværkere vs gamere. Pros vs pros. Selvfølgelig er det også her, hvor STARKs HR står og tager godt imod nye, potentielle kolleger.
Fremtiden er faglært
Kig forbi NEXT Uddannelse Københavns stand på HÅNDVÆRK, hvor du kan blive meget klogere på, hvordan erhvervsuddannelserne og de faglærte håndværkere kan være med til at løse klimaudfordringerne med fremtidens bæredygtige byggeri.
Vi bygger bro live
Hver dag kan du opleve hvordan NEXT’s tømrerelever bygger en klassisk brokonstruktion uden brug af skruer, søm eller beslag. Broens styrke testes efterfølgende, og det bliver lige spændende hver gang at se, om den kan holde. Byggeriet af broen arrangeres i samarbejde med Byggeriets Uddannelser og er et eksempel på design for disassembly. Kom og se broen blive bygget live og få en snak med faglærerne om konstruktionsmetoder som gør det nemmere at tage ned igen og genbruge materialerne. Du får også eksempler på, hvordan du kan indtænke den her byggemetode i dit daglige arbejde.
Vi bygger bro mellem læreplads og lærling
På standen kan lærepladssøgende elever deltage i speeddates med virksomheder, der søger lærlinge. Kom og mød din næste lærling og hør hvad de brænder for, og hvad de bedst kan lide ved deres fag. Se dem i aktion når de er med til at bygge broen og få bagefter en god og uformel snak i speed datingområdet.
Helga Mathiassen er tømrer og formand for Snedker- og Tømrernes Brancheklub i København. Hun vil indlede dag 2 med en peptalk om, hvorfor der er brug for meget skrappere krav til byggebranchen, så der kan komme gang i den grønne omstilling i en fart. Og vi har brug for mange dygtige hænder i branchen, hvis vi skal komme i mål.
Hør om de nye AMU-kurser som Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed har udviklet for byggeriets uddannelser. Her får du indblik i de specifikke kompetencer, som kurset giver.
På HÅNDVÆRK kan du møde undervisere og tømrerlærlinge, der bygger vægge fra VIGOT projektet.
Projektet skaber den nødvendige dokumentation for, at udvalgte biogene vægkonstruktioner har tilstrækkelig fugttekniske egenskaber til at opfylde kravene om sundt, robust og holdbart bygningsdesign. Dette sker gennem videnskabelige målinger af fugt og temperatur på mock-ups af vægkonstruktioner lavet af erhvervsskolernes tømrerelever. Således sikrer projektet den nødvendige viden og dokumentation for at tilføje en ny, biogen byggeskik til alment teknisk fælleseje.
Tømrere er Danmarks største gruppe af faglærte håndværkere. De spiller en nøglerolle i den grønne omstilling af byggeriet, som kræves for at branchen kan opfylde myndighedernes gradvist skærpede klimakrav. I projektet VIGOT opkvalificeres STEM-kompetencerne på erhvervsskolernes tømreruddannelser inden for bygningsfysik og biogene materialer med lavt klimaaftryk. Målet er, at tømrerne får handlingskompetencer til at medvirke i udviklingen af en ny, biogen byggeskik, der opfylder alle krav til design af sunde, robuste og holdbare konstruktioner. Projektet anvender en evidensbaseret tilgang til didaktik på erhvervsskolerne til implementeringen af forskningsbaseret viden. Samtidig udvikler projektet et fast-track koncept for målrettet vidensdeling mellem universiteter og erhvervsskoler, som kan anvendes til implementering af ny viden i læringsforløb for faglærere og elever.
VIGOT projektet løber fra 2023-2026 og er et samarbejde mellem Københavns Universitet (KU), Aalborg Universitet BUILD (AAU), VIA University College (VIA), Erhvervsskolernes Videnscenter for Håndværk, Design & Arkitektur (VDA) og Videnscenter for Håndværk & Bæredygtighed (VHB). Desuden deltager Københavns Professionshøjskole (KP). Novo Nordisk fonden støtter projektet med knap 5.4 millioner kr.
Fremtidens håndværker vil i stigende grad møde ny teknik og stilles overfor at bruge andre metoder for i fremtiden at være konkurrencedygtige. Selv om det gode klassiske håndværk altid vil være kærnen i faget, vil der fremover være momenter, hvor det kræver, at man har kendskab til blandt andet VR og CNC-skærer. I Videnscenter for Håndværk, Design og Arkitekturs aktivitetsområde kan du prøve nogle af de muligheder, der er på markedet lige nu for omstilling til nye teknologier. Du kan også komme i snak med faglærere om kløften mellem den læring nyuddannede får på skolerne i dag og når de kommer ud som lærlinge og svende i en virksomhed. Prøv momenter fra VIHDAs bæredygtige værkstedsdag, oplev nye materialevalg og en mere bæredygtig byggemetode som er inden for de præaccepterede løsninger.
Den grønne svendeprøve
På HÅNDVÆRK fremvises et kvalificeret bud på fremtidens grønne svendeprøver på tømreruddannelsen. Samfundet og erhvervsuddannelserne efterspørger lærlinge og faglærere med handlekompetencer og erfaringer indenfor fremtidens bæredygtige byggeri. De grønne svendeprøver skal være med til at sætte skub i det bæredygtige perspektiv på hele uddannelsen, med øget fokus på anvendelse af biogene og organisk baserede materialer. Drømmen er, for mange lærlinge, både at gøre en praktisk og teoretisk forskel i uddannelsesforløbet. VIHDA ønsker at hjælpe erhvervsskoler med at gå foran i den grønne omstilling.
Prøv at bygge tagkonstruktioner med VR
Bæredygtig værkstedsdag Version 2.0:
Kom og prøv dele fra kursus ”en bæredygtig værkstedsdag”
Bygge hus-hjørne eller gavl i 1 :1 med Wikihouse teknologi onsite med mobil CNC-fræser
Kom og hør et inspirerende oplæg om, hvordan biogene byggematerialer giver arbejdsglæde hos dig der skal bygge. At formålsbaseret udvikling motiverer til forandring. At der allerede nu findes måder at bygge på, som giver mening ifth klimaet, OG arbejdsglæden. På samme tid. Spoiler alert: Den kommende generation af talentfulde håndværkere (dig?!) bliver meget klogere på de klimamæssige belastninger fra byggeriet end generationen før.
Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed invitererer dig til at opleve real time byggeri på Live Byg-scenen. Her kan DU prøve kræfterne med biobaserede og cirkulære produkter. Bliv klogere på brandsikring og hvad du skal tænke på når du bygger med biobaserede eller genbrugte materialer. Lær hvad der er af accepterede løsninger allerede nu og få svar på faglige spørgsmål.
På HÅNDVÆRK kan du møde projektudviklere fra Videnscenter for Håndværk & Bæredygtighed, der vil vise eksempler på forskellige undervisningsforløb og materialer. Du kan blandt andet høre om bygningsreglementets nye klimakrav og så kan du prøve at lave din egen LCA-beregning i Videncenterets MINI MTC, der står fr Mobilt Teknologi Center.
Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed er et nationalt videnscenter der samarbejder med alle landets tekniske erhvervsskoler. Bag videnscentret er et samarbejde mellem Learnmark Horsens, som er værtsskolen, og partnerskolerne Den Jyske Håndværkerskole, i Hadsten, og Roskilde Tekniske Skole. De udarbejder løbende nye undervisningsforløb og -materialer, som faglærere frit kan bruge i deres undervisning. Derudover afholder videnscenteret hvert år flere gratis faglærerkurser, så faglærerne kan få løftet deres kompetencer.
I byggebranchen er der kun 9 % kvinder, og når vi kun kigger på gruppen af håndværkere, er der kun 4 % kvinder, hvor malerfaget udgør de 39 %. Hvorfor er det sådan? Vil vi/vil du gerne have det skal blive ved med at være sådan, og hvis ikke hvad kan vi/du så gøre?
Vær med, når Anders Morgenthaler stiller skarpe spørgsmål til vigtige stemmer: Det handler om godt håndværk, diversitet, og hvorfor bæredygtighed er kommet for at blive.
Er der overhovedet nogen almindelige mennesker, der efterspørger bæredygtighed i byggeprojekter? Kan bæredygtige løsninger betale sig? Og er det ikke både brandfarligt og mindre holdbart at bruge biobaserede byggematerialer? Disse spørgsmål er vigtige at få modbevist, og derfor inviterer Videncentret Bolius til VIP-seminar på HÅNDVÆRK. Med vores fælles viden og erfaringer kan vi finde frem til, hvordan vi får mere bæredygtighed blandt de danske boligejere. Efter et oplæg på 40 minutter byder vi på en let forplejning, mens vi i mindre grupper diskuterer, hvilke udfordringer der er for dig som håndværker, og hvad der skal til, for at vi sammen kan skabe bedre muligheder for at tilvælge de bæredygtige løsninger.
VIP-arrangement, tag fat i Kasper Høybye på kasper.hoybye@insightevents.dk eller +45 20 98 90 34, hvis du vil med.
Leverandørerne til byggebranchen – materialer, maskiner, løsninger – spiller en vigtig rolle i fremtidssikring af branchen. Ofte står byggecentre og maskinudlejere som rådgivere ifht. valg af materialer , maskiner og løsninger, og derfor er det vigtigt at de går forrest i omstillingen. Hvilket ansvar har leverandørerne og hvordan ser de fremtiden? Vær med når 3 førende leverandører har en snak om egen rolle og ansvar.
Moderator: Nina Koch-Ørvad, projektchef, Værdibyg
Kom og hør Anders Mainz, håndværker, entreprenør, og totalentreprenør, når han fortæller om, hvordan håndværkeres arbejde er med til at gøre en forskel – for branchen og for vores planet. Anders har i mange år bygget grønt og åndbart, men er også motiveret af at være med til at ændre byggebranchens kultur og måden at gøre ting på. Det handler om håndværk, materialer og om at drive en god forretning.
Frank Erichsen fra Kastaniegaarden taler om vigtigheden af at finde nogle af de gamle materialer og teknikker frem igen. Vi skal ikke gå tilbage til gamle dage men derimod bruge nogle af de gamle materialer og teknikker i vores moderne byggeri.
Nye og gamle regler er en del af dette oplæg. Du skal kende dem, du skal rette dig efter dem og det er ikke altid lige nemt at finde ud af, hvad der gælder. Når vi nedriver og renoverer i bygninger, er der risiko for at vi kommer i berøring med problematiske stoffer, og det er derfor vigtigt, at vi i højere grad bliver bedre til at undersøge og tage stilling om det er tilfældet. Der findes allerede i dag flere steder, hvor man kan søge information om, hvad der potentielt kunne være i de materialer vi river ned. Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet holder et oplæg for at gøre opmærksom på noget af den viden, der findes om stoffer i affaldet, hvor man kan finde hjælp og vejledning og hvad der skal til for sikre at det håndteres efter hensigten.
På Building Green Talks får du mulighed for at møde og stifte bekendtskab med nogle af de førende stemmer, når det kommer til biobaserede materialer og cirkulære tilgange til byggeriet. Kom og bliv inspireret ad hvordan man arbejder med bæredygtighed forskellige steder i branchen, og bliv klogere på hvordan du selv kan hjælpe med at skubbe branchen i en mere bæredygtig retning. Der er kun 100 pladser til hver talk, så husk at tilmelde dig.
Program for Building Green Talks: Genbrug og cirkularitet
12.35: Christian Wittrup, CCO, a:gain: Udførte projekter med konkrete upcyclede markedsklare produkter med markant mindre miljøpåvirkning
12.55: Signe Wenneberg, freelance journalist og producent: Bæredygtighed som privat bygherre
13.15: Niels Jakubiak Andersen, stifter og adm. direktør, Næste: Genbrug af al det gode gamle tømmer – skure som materialelager
13.35: Sara Buhl Bjelke, arkitekt & partner, Urban Power: Transformation, der giver mere tilbage
HUSK du skal tilmelde dig separat her.
Der er inkluderet en let forplejning. Bemærk, at der på Building Green Talks er et No Show gebyr på kr. 595,- (ekskl. moms) ved udeblivelse eller afmelding efter den 22. januar.
Når du har tilmeldt dig Building Green Talks, så bliver du automatisk tilmeldt HÅNDVÆRK.
Vær med, når Anders Morgenthaler stiller skarpe spørgsmål til vigtige stemmer: Det handler om godt håndværk, diversitet, og hvorfor bæredygtighed er kommet for at blive.
Christian Fuhlendorff er en af Danmarks sjoveste komikere, og han har levet af at få folk til at grine siden 2001 – og vi er helt sikre på, han også kan få et smil og gode grin frem hos os alle i Lokomotivværkstedet.
Så tag din mester, lærling eller yndlingskollega under armen.
I fremtiden vil de danske boligejere efterspørge mere og mere bæredygtighed i deres byggeprojekter. Håndværkerne er ofte de nærmeste rådgivere i denne proces og derfor SKAL vi tale om, hvilke materialer vi skal bygge med i fremtiden. De biobaserede materialer har et kæmpe potentiale og en lang række af fordomme. Signe Wenneberg stiller skarpt på de fordomme, der er forbundet med biobaserede materialer, og du vil høre om muligheder og fordele i stedet for problemer og ulemper.
Anders Morgenthaler og Anders Lendager fortæller, hvorfor de sammen har lavet en nørdet YouTube kanal, der gennemgår alle de måder, man kan bygge bæredygtigt på.
Hent en 5 kamp pointskema i vores infodisk ved entrén.
Tag dine kolleger med rundt til de forskellige partneres stande, hvor I finder de discipliner, I skal dyste i. Notér dit resultat og navn, inden du afleverer skemaet i informationen ved indgangen. Så er du med i lodtrækningen om de mange præmier. Vinderne får direkte besked via e-mail.
DICIPLINER
1 Mur med STARK Hvor: STARK-området
2 Sav en 45 gram klods Hvor: CARL RAS-området
3 Skru 3 skruer på kortest tid Hvor: XL-BYG Brejnholt, stand 26
4 Reaktionstest Hvor: STARK/Astralis-trucken
5 Slå søm i CLT-blok Hvor: Teknologisk Institut, stand 9
Besøg legehjørnet, når du har brug for en pause.
Her kan du teste, hvor hurtigt du skyder i STARK speedtest, spille subsoccer med kollegerne eller en omgang shuffleboard eller airhockey. Når I skal køle af efter de hårde dyster, er der kolde drikkevarer at købe i baren.
Kort og godt metoden er et samarbejdsværktøj udviklet af Dansk Håndværk. Det bygger på det spændende projekt ”Lærlingenes Hus” og på praktiske udfordringer og erfaringer fra det tværfaglige renoveringsprojekt på Bornholm. Vær med, når Dansk Håndværk fortæller om udfordringer, erfaringer, succeser, og samarbejde.
Bæredygtighed handler også at have en velfungerende forretning. Grøn omstilling og en god forretning hænger sammen, men hvordan får man kunderne til at vælge mere bæredygtighed i deres byggerier? Vær med, når Christian Degn taler med håndværkere og fagekspert fra Videnscentret Bolius om udfordringer og muligheder ved mere bæredygtighed.