7. December 2023 lineolsen

Tiden kommet til at de udførende skal løftes og have udvidet deres værktøjskasse

Når HÅNDVÆRK løber af stablen den 24. & 25. januar, er det for første gang. Det er den første og ikke mindst fedeste håndværksfestival af sin slags, hvor formålet er at samle branchen og sætte fokus på de udfordringer, vi står overfor i fremtiden. På festivalen kan du blandt andet møde Videnscenter for håndværk og bæredygtighed, der er partnere på festivalen.

Læs et interview med Morten Gisselbæk, der er projektudvikler hos Videnscenter for håndværk og bæredygtighed. Og husk nu at tilmelde dig gratis, så du kan være med på branchens nye festival.

Hvorfor er det vigtigt med et samlingssted for branchen?

I Videncenter for håndværk og bæredygtighed er vores vigtigste kunde lærlinge og håndværkere, og derfor er det meget glædeligt, at der nu kommer en festival for dem, hvor fokus er grøn omstilling og bæredygtighed. I de sidste 5-6 år har det mest været rådgivere, arkitekter og ejendomsbranchen, der har nørdet grønne løsninger, men nu er tiden kommet til at de udførende, altså håndværkeren og entreprenørerne, skal løftes og have udvidet deres værktøjskasse med bæredygtige materialer og byggemetoder. Derfor er HÅNDVÆRK et MEGET vigtigt samlingssted hvor nysgerrige kan mødes og afprøve nye materialer og løsninger.

Hvorfor er det vigtigt med fokus på biobaserede materialer i fremtiden?

De biobaserede byggematerialer er meget vigtige i fremtidens byggeri, da de i modsætning til mange konventionelle materialer, ikke kræver nær så meget energi i produktfasen. Træ, halm og hamp vokser derude, mens vi snakker sammen og kræver ikke en varm ovn for at blive omsat til et byggemateriale. Samtidig oplagres der Co2 i naturens materialer hvilket også taler for at bygge dem ind i huse, hvor de fungerer som Co2 lager. Når det så er sagt er det samtidig særdeles vigtigt, at vi tænker os om med de biobaserede byggematerialer og bygger klogt og intelligent. Naturmaterialer kan typisk både brænde og rådne, og det skal vi selvfølgelig undgå. Derfor er alt den nye forskning særdeles vigtig for de biobaseredere materialer, så vi undgår dårlige løsninger. Men med et godt stort udhæng på husene og en god konstruktiv beskyttelse, så er vi allerede langt ift. at bygge klogt.

Og hvorfor er det vigtigt, at håndværkerne sætter sig ind disse materialer og får mere viden allerede nu?

Det tager tid at lære nye materialer at kende, og derfor kan det kun gå for langsomt med at få de biobaserede materialer i hænderne og gøre sig sine erfaringer. Det er vigtigt at man som håndværker forstår byggematerialers egenskaber og hvorfor de reagerer som de gør. Naturmaterialer er organiske og kan naturligt håndtere fugt. Derfor skal disse materialer ikke pakkes ind i dampspærre og fugemasse, men beskyttes af et tæthedsplan og en dampbremse. Denne viden er vigtig at alle vores håndværkere lærer og forstår. En anden klar fordel er også, at biobaseredere materialer er behagelige at arbejde med, og godt for både arbejdsmiljø og indeklimaet i boliger.

Det vigtigste er at håndværkerne introduceres til nye materialer og metoder og at dokumentation for disse er i orden. Hvis rådgivere og ingeniører har styr på LCA, dokumentation og tegninger, så er håndværkerne klar til at bygge bæredygtigt og være med til at mindske vores alles Co2 udledning. Vi i Videnscenter for Håndværk & Bæredygtigfed glæder os til at være med på HÅNDVÆRK og møde en masse nysgerrige håndværkere, der vil med på den bæredygtige rejse og omstilling som vi er i gang med.

Skal du ikke også med på årets festival for håndværkere?

Den er den første festival af sin slags, og bestemt ikke en du vil gå glip af. Kom og mød Morten Gisselbæk fra Videnscenter for håndværk og bæredygtighed og er partnere på HÅNDVÆRK.

Klik dig ind her og tilmeld dig årets fedeste festival.