17. January 2024 malene

Godt håndværk, er hvor der er tænkt over både fortiden og fremtiden.

Kristian Jensen er projektkoordinator for Boss Ladies og så kan du møde ham på HÅNDVÆRK den 24. og 25. januar hvor han deltager i debatten: Hvordan rekrutterer og fastholder vi kvindeligt talent i håndværksbranchen?

Læs et interview med Kristian her.

 

Hvad er din baggrund og hvad laver du til dagligt?

Jeg har en akademisk uddannelsesbaggrund med bl.a. en kandidat i flygtningestudier, og har både på studiet og i mit professionelle liv, arbejdet med minoriteter på forskellige måder. I mit daglige arbejde sidder jeg på projektet Boss Ladies, hvor vi arbejder på at få flere piger og kvinder til at vælge de tekniske erhvervsuddannelser og forbedre forholdene for kvinder, der allerede nu er i brancherne. Det er en spændende og til tider også svære udfordringer. Jeg bruger meget tid på at tale og samarbejde med virksomheder. De fleste virksomheder er virkelig dygtige og kæmper for at lave gode lærlingeforløb for både mænd og kvinder. Men jeg møder stadig virksomheder derude, som ikke mener, at kvinder hører hjemme i branchen. Langt de fleste kan jeg dog sagtens have en god dialog med om disse emner, som ender i en fælles forståelse og enighed.

 

Hvad er godt håndværk for dig? 

Godt håndværk for mig er håndværk, hvor der er tænkt over både fortiden og fremtiden, og ikke udelukkende den specifikke situation man står i. Det er både i forhold til udførslen af opgaven og materialevalg. Jeg sætter også pris på håndværk, der giver et nik til historien og traditioner, som alt håndværk er baseret på og bygger videre på. Det er en smuk tanke for mig.

 

Hvad synes du der er brug for i den danske håndværkerbranche lige nu?

Det er let for mig at sige diversitet – men det ville jeg stadig sige. Der ud over at få historien om det gode håndværk, prestigen og stoltheden tilbage til de mennesker, der arbejder med det til dagligt.

 

Hvordan får vi mere diversitet ind i branchen? Og hvad er de største udfordringer i den forbindelse?

Jeg tror, at man kommer rigtig langt ved at gøre lærepladser og lærlingeforløb bedre og ændre historien om de ’dårlige lærepladser’. Hvis tiden på lærepladsen pludselig var noget, som alle – helt fra folkeskolen til grundforløb 2 – glædede sig til og vidste var en god og udfordrende periode, samtidig med, at virksomheder og skoler viste, at der var plads til alle, så ville erhvervsskolerne have langt lettere ved at rekruttere mangfoldigt. Det ville give mere diversitet i branchen.

 

Hvad glæder du dig mest til på HÅNDVÆRK?

Jeg glæder mig mest til at mærke stemningen ved festivalen, og møde en masse mennesker. Jeg synes det er et godt initiativ at have en branchefestival for håndværkere. Det har jeg aldrig været til før, så det glæder jeg mig mest til! Derudover at høre noget om bæredygtighed i byggeriet, bl.a. ved Havnens Hænder. Og så selvfølgelig hører Murer Mette og Gry på scenen.

 

Skal du også være med når vi dykker ned i godt håndværk og diversitet i branchen?

På HÅNDVÆRK den 24. og 25. januar taler vi bl.a. mere om diversitet i håndværkerbranchen, vi hylder det gode håndværk, vi skal snakke om bæredygtighed og biodiversitet og meget mere – så hent din gratis billet og se det fulde festivalprogram lige her.