18. January 2024 malene

Hvad motiverer en tidligere statsminister til at åbne HÅNDVÆRK?

Poul Nyrup Rasmussen er formand for EuroSkills 2025, og så kommer han på festivalen HÅNDVÆRK den 24. og 25. januar, hvor du kan høre ham når han holder åbningstalen på hovedscenen.

Læs et interview med Poul herunder.

 

Hvad motiverer en tidligere statsminister til at sige ”Ja tak” til at deltage i – og åbne HÅNDVÆRK?

Jeg er faktisk meget stolt og glad over at være blevet spurgt – så den prioritering var nem! Med udsigten til et arbejdsmarked, hvor talrige brancher kigger ind i en massiv mangel på faglært arbejdskraft, bruger jeg mange kræfter på at skabe opmærksomhed på erhvervsuddannelserne og det gode liv som faglært. Analyser forudser at Danmark kommer til at mangle over 100.000 faglærte om få år. Det er både alvorligt for vores velfærd, erhvervslivets vækst og hele den grønne omstilling. Derfor bruger jeg med glæde ekkokammeret fra min tid som statsminister på initiativer, der løfter interessen for hændernes fag.

 

Hvad ser du frem til at opleve på HÅNDVÆRK?

Som Bestyrelsesformand for EuroSkills2025 Herning glæder jeg mig især over det store fokus HÅNDVÆRK har på fremtidens uddannelser og tiltrækning af unge. Det er jo en agenda vi er fælles om. Med værtskabet for EuroSkills, europamesterskaberne i blandt andet håndværksfag, får Danmark i september 2025 en unik mulighed for at skabe rammerne om danmarkshistoriens største uddannelses-topmøde. Til den tid skal mere end 700 unge fagatleter fra 32 lande dyste i 38 fag foran op mod 100.000 gæster – og jo flere vi er sammen om at sætte blus på ungeudfordringen des bedre, så jeg ser frem til at blive inspireret.

 

Du er akademiker, så hvad betyder godt håndværk for dig?

Som ganske ung drømte jeg om at blive en god håndværker. I kælderen på Østergade 42 i Esbjerg lærte min far mig meget om godt snedkerarbejde, sløjd og maskiner. Det har sat sig i mig og været en del af min kulturelle tilgang til livet, så selvom jeg endte med at læse cand.polit., har jeg altid været fascineret af godt håndværk og beundret de faglærte. Midt i et møde i statsministeriet, kunne jeg gribe mig selv i at sidde og tænke: Gu ved, hvornår trælasthandlen i Helsinge lukker? Og når jeg har haft håndværkere i mit hus, har jeg altid elsket at tale med dem. Om det er glarmesteren, elektrikeren eller mureren føler jeg en dyb forbindelse.

 

Vil du også høre åbningstalen på HÅNDVÆRK?

Skal du høre åbningstalen på HÅNDVÆRK den 24. og 25. januar i Lokomotivværkstedet i København, så kan du hente din gratis billet her. Vil du se det fulde program, kan du gøre det via linket lige her.