De syntetiske byggematerialer har i årtier domineret byggebranchen, men ifølge tømrermester Anders Mainz er et paradigmeskift undervejs. På festivalen HÅNDVÆRK vil han dele sine erfaringer med bæredygtige alternativer som træ, hamp og ålegræs – materialer, der ikke bare reducerer klimaaftrykket, men også bringer kvalitet og langtidsholdbarhed tilbage i byggeriet.
I en tid, hvor klimakrisens udfordringer fylder mere og mere i måden, vi ser verden på, udgør de klassiske håndværksdyder et anker til en tid, hvor både materialer og metoder ikke bare var simplere – deres klimaaftryk var også betydeligt lavere, end vi ser i moderne byggerier med stål, beton og cementmørtel som hovedingredienser.
På festivalen HÅNDVÆRK bliver håndværkets stolte traditioner og nye, grønne løsninger fejret. Her vil Anders Mainz, der driver et tømrerfirma i eget navn, dele sine tanker om, hvordan løsninger med en grønnere profil er ved at bevæge sig væk fra status som nichekategori for byggematerialer.
”Det klæder branchen rigtigt godt, når den får et spark bagi. Vi er i en meget konservativ branche, og det føler jeg i den grad er ved at ske på materialesiden,” siger Anders Mainz, der i sin egen virksomhed har stort fokus på anvendelse af naturlige materialer med træ, hamp og ålegræs i centrum.
Han understreger, hvordan effektivisering og prispres gennem årtier har været med til at fortrænge kvaliteten i byggeriet.
”Efter de syntetiske materialer kom på markedet, blev arbejdslønnen vigtigere end materialernes priser, og det betød, at vi alle sammen blev vant til at gå på kompromis med kvaliteten for at holde omkostningerne nede,” fortæller Anders Mainz.
Forudser paradigmeskift i branchen
På festivalen HÅNDVÆRK vil Anders Mainz fortælle om det i hans øjne nært forestående paradigmeskift i branchen, hvor idealisme, grønne løsninger og solidt håndværk vil være fundamentet, som branchens fremtid bygges på.
”Jeg oplever det mere og mere. Jeg har fx et projekt for en kunde, som har et ønske om at bygge med bæredygtighed for øje – samtidig med at huset skal kunne holde i flere hundrede år. Det vil man ikke kunne opnå med syntetiske materialer,” siger han.
Han mener, at de naturlige materialer, udover at give det byggede mulighed for naturligt at ånde og trives med forandringer i vind og vejr, også tilføjer ”nerve og vibration” – en langtidsholdbarhed, som rækker langt ud over tidens kortsigtede tendenser.
”Hvis man tænker sig om og går helhjertet ind i sin planlægning, kan man nå meget længere på bæredygtighed med træ og mange af de nye biobaserede materialer, end grænserne bygningsreglementet lægger op til,” siger Anders Mainz, som ser frem til at se endnu flere naturbaserede materialer komme til.